Ontruimen of inruimen bij calamiteiten.

Ontruimingsoefeningen zijn algemeen bekend. Maar wat als het gevaar van buiten je organisatie komt? Er een grote brand in de omgeving is, waarbij giftige rook vrijkomt? Er iemand met een vuurwapen rond loopt? Dan wil je mensen zo snel en veilig mogelijk naar binnen hebben. Niet ontruimen dus, maar juist inruimen.

Mensen in veiligheid brengen, of dat nu naar buiten, of juist naar binnen is

Zoals ontruimingsoefeningen regelmatig herhaald moeten worden, is het ook belangrijk om het inruimen te oefenen. Elke organisatie heeft ‘ontruimers’ nodig. Dat hoeft beslist niet altijd een BHV’er te zijn. Bij onderwijsinstellingen bijvoorbeeld, ligt het voor de hand om deze taak bij de docenten te leggen. Zij moeten dan ook vertrouwd zijn met het bedrijfsnoodplan en de leerlingen snel in veiligheid kunnen brengen. Of dat nu naar buiten of juist naar binnen is. Veiligheidspiramide ontwikkelde een praktische aanpak voor zowel het ontruimen als het inruimen.

Een complete menukaart met verschillende oefenvormen

Omdat wij uitgaan van reële risico’s, richten we ons alleen op datgene wat nodig is. Aan de hand van verschillende scenario’s gaan we praktijkgericht oefenen. Dat kan op verschillende manieren. Zo is de table-top ontruimingsoefening een waardevolle aanvulling op de traditionele ontruimingsoefening. Hierbij spelen de deelnemers met LEGO een ontruiming op een plattegrond na. Zo worden deelnemers bewust van hun rol en verantwoordelijkheden en leren zij hoe ze op een snelle, efficiënte en veilige manier een verdieping en/of gebouw kunnen ontruimen. Ook kijken we tijdens de table-top oefening hoe het gesteld is met bijvoorbeeld de vluchtwegen, blusinstallaties, kleine blusmiddelen en rook- en brandscheidingen.

Op de door Veiligheidspiramide ontwikkelde menukaart staan meer themagerichte oefenvormen. Denk bijvoorbeeld aan het veiligheidskaartspel, waarbij deelnemers reageren op stellingen over veiligheid, of een inventarisrondgang: waar kun je de BHV-hulpmiddelen vinden? Ook hebben we praktijkoefeningen waarbij je leert hoe je de portofoon of evac chair effectief gebruikt.

Heb je een vraag?
Bel of app Johan voor vrijblijvend advies.