Bij een calamiteit is goede coördinatie van vitaal belang; je hebt iemand nodig die de touwtjes in handen heeft. De ploegleider BHV neemt op zo’n moment de coördinerende rol op zich en stuurt de andere BHV’ers binnen zijn team aan.

Als Ploegleider BHV bewaak je de veiligheid van BHV’ers en andere betrokkenen

Als Ploegleider BHV hou je het overzicht, communiceer je met het Hoofd BHV en begeleid je de externe hulpdiensten. Belangrijkste is echter dat je de andere BHV’ers aanstuurt en hun veiligheid en die van andere betrokkenen bewaakt, zodat er geen onnodige risico’s genomen worden.

Veiligheidspiramide organiseert voor de Ploegleider BHV een speciale training. Hier leer je:

  • De specifieke risico’s binnen jouw organisatie te herkennen
  • De mogelijke gevolgen van een incident/calamiteit in te schatten en te voorkomen dat deze uit de hand loopt
  • De BHV’ers in jouw team effectief aan te sturen
  • Wat jouw rol is bij een ontruiming
  • Wat wel en niet werkt als het gaat om interne en externe communicatie bij calamiteiten

De exacte invulling van de training bepalen we graag in overleg met jou. Zo kunnen we de specifieke kennis die een Ploegleider BHV nodig heeft tijdens de training behandelen. Het is ook mogelijk om deze theorie vooraf door middel van e-learning bij te spijkeren. Dat hoeft natuurlijk niet saai te zijn, we wisselen de theorie af met korte themagerichte instructiefilms.

De praktijkoefeningen organiseren we graag op locatie, zodat we deze helemaal kunnen afstemmen op jouw situatie. We gebruiken hier verschillende oefenvormen voor. Natuurlijk zijn er de scenario-oefeningen. Tijdens een praktijk table-top oefening leer je leiding te geven bij een calamiteit of ontruiming. Ook zijn er diverse oefeningen die gericht zijn op effectief communiceren en samenwerken.

De training Ploegleider BHV is geschikt om BHV’ers klaar te stomen voor deze specifieke rol, maar is ook een fijne opfrisser voor de BHV’ers die hier al ervaring mee hebben.

Heb je een vraag?
Bel of app Johan voor vrijblijvend advies.